Wikisprint

McLuhan wikisprint a Kitchen Budapesttel

Helyszín: Műcsarnok, az Egyszerű többség című kiállítás keretein belül
Dátum: 2011. április 2-3. (szombat-vasárnap) 10-18h

A Kitchen Budapest egy – Marshall McLuhan születésének 100. évfordulóját és a Wikipédia 10. születésnapját ünneplő – wikisprintet szervez, ahol a Kitchen Budapest kutatói mellett egyetemi hallgatók és szabadon jelentkezők közreműködésével készítjük el a Marshall McLuhanről és a hozzá kapcsolódó fogalmakról szóló magyar nyelvű szócikk(ek)et.

Közösségi alkotásra és együttműködésre hívjuk a közönséget, hogy a Wikipédia szerkesztési alapelveit követve, az egyik legnagyobb hatású médiatörténeti gondolkodóról és a munkásságához kapcsolódó fontosabb fogalmakról szóló magyar nyelvű Wikipédia szócikkeket létrehozzuk, megírjuk és kibővítsük.

Kezdeményezésünk nem egyedi, több olyan művészeti alkotással találkozhattunk a közelmúltban, amelyben a Wikipédia, mint önmagában értelmezett művészeti alkotás (Wikipedia by Rob Matthews http://www.rob-matthews.com/index.php?/project/wikipedia/), mint művészeti platform (Wikipedia Art by Scott Kildall and Nathaniel Stern http://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia_art, http://www.transmediale.de/en/node/16296) vagy mint a művészet alapvető és szabadon szerkeszthető definíciója (Artypedia by Memi Beltrame http://artypedia.org/) jelenik meg.

A Wikisprint eseménynek vége, egy kis statisztika: két nap alatt húsz szerkesztő nagyságrendileg 180 szerkesztést hajtott végre a Marshall Mcluhan szócikken, de az persze azóta is tovább fejlődik, hiszen a Wikipédia oldalak soha nem tekinthetők befejezettnek.

Fotók a wikisprintről:

Résztvevők:
Kitchen Budapest kutatók, egyetemi hallgatók, valamint látogatók