McLuhan üzenetek

Felhívás a “McLuhan üzenetei a kortárs kommunikáció- és médiakutatás számára” című konferencián való részvételre.

Helyszín: Eötvös Loránd Tudományegyetem Művészetelméleti és Médiakutatási Intézet
Időpont: 2011. november 11-12.

McLuhan születésének centenáriuma alkalmából 2011-ben programsorozat szerveződik Budapesten a Ludwig Múzeum, a Műcsarnok, a Labor, a Kitchen Budapest, a Képzőművészeti Egyetem Intermédia Tanszéke és az ELTE Művészetelméleti és Médiakutatási Intézetének Média és Kommunikáció Tanszéke részvételével. A programsorozatban lesznek projektek, kiállítások, beszélgetések, akciók stb.

Az ELTE Média és Kommunikáció Tanszéke egy konferenciával szeretne hozzájárulni ehhez a sorozathoz. A konferencia egyik fő kérdése az, hogy mennyire aktuális a mai kommunikáció- és médiakutatásban McLuhan életműve. Most, amikor a hálózatosság és az interaktív kommunikáció minden olyan reményen túltesz, melyet a hatvanas években az információs társadalommal kapcsolatban tápláltak, úgy tetszik, hogy a McLuhan által elképzelt globális falu csak annyiban tévedés, amennyiben nagyságrendileg marad el a kortárs valóságtól. Az idea beteljesülni látszik, legalábbis látszólag.

Mert mégiscsak másképpen olvadnak bele a virtualitást termelő apparátusokba Nyugaton és Keleten. Míg ugyanis Nyugaton az utópikus elvárások az ún. „angyali kommunikációt” vetítik elénk, addig Keleten a nyugati számítógépes szemét manufakturális újrafeldolgozása során légzőszervi és egyéb betegségeket okoz az anyag. A kolonializáció új formái persze nem McLuhan írásaiból lépnek elénk. De virtuális és materiális viszonyának reflexiója nem csak a környezetvédelem és a posztkoloniális kritika területe, hanem a kommunikációkutatásé is. Éppen ezért a centenárium megfelelő alkalom arra, hogy újra szembesítsük McLuhan művét az elmélet terén azokkal a kritikákkal, melyek hozzá hasonlóan virulens elméletek felől érték, nem utolsósorban teleologikus és techno-optimista elképzelései miatt. (Ilyen elmélet többek között a technológiai determinizmus Raymond Williams-féle kritikája, „az írás vége” tételezésének Jacques Derrida-féle kritikája vagy a domesztikált technológiai protézisek és az “információs korszak” elképzelésének Thomas W.J. Mitchell-féle kritikája.) A kritikai hagyomány felélesztése határozottan nem ünneprontó szándékkal történik, hanem azért, hogy lássuk, hol válik McLuhan sokszor ideologikusnak ható diskurzusából korunk számára is érvényes beszéd.

Minden olyan kutató és szakember részvételére, véleményére számítunk, aki időszerűnek tartja McLuhan műveinek újraolvasását, valamint adaptációját a változásban lévő környezethez.

A konferencia hivatalos oldala:

media.elte.hu/mcluhan

Jelentkezés:

A konferencia email-címe, ahová az absztraktokat várjuk: mcluhan@emc.elte.hu. Jelentkezési határidő: 2011. július 30.

A jelentkezési lap letölthető a következő linkre kattintva: application_form_mcluhan_messages
A konferencia szervezői:
Müllner András, tanszékvezető
Hammer Ferenc
György Péter, intézetvezető